0733 954 254 contact@euroint.ro

Varianta moderna  dar identica a talmacirii din trecut, interpretariatul reprezinta traducerea orala, verbala.

Exista doua tipuri de interpretariat: consecutiv si simultan. In cazul celui consecutiv, interpretul va traduce la sfarsitul fiecarui fragment pe care il rosteste o anumita persoana, mai exact vor vorbi pe rand. In cazul interpretariatului simultan, traducatorul si persoana in cauza vorbesc in acelasi timp, traducatorul traduce pe masura ce acea persoana vorbeste, altfel spus “ o acopera”.

Intrucat dupa cum se cunoaste deja traducerile autorizate sunt cele mai frecvente – si interpretariatul poate fi autorizat, sa spunem asa. De exemplu, la o audienta in cadrul serviciul de imigrari sau la notariat persoana care nu cunoaste limba romana va fi insotita de un interpret. Nu ca optiune, ci ca cerinta a autoritatilor. In pus, la sfarsitul audientei/procedurii notariale, interpretul respectiv trebuie sa fie autorizat de Ministerul Justitiei, intrucat isi va pune semnatura si stampila pe raportul intocmit la final. (totusi, in anumite proceduri notariale, cetatenii straini nu au nevoie de interpret daca declara pe proprie raspundere faptul ca vorbesc si inteleg perfect limba romana si ca nu au nevoie de traducere)

Sunt multe situatii oficiale ca cea mentionata mai sus in care biroul nostru de traduceri a oferit traduceri de interpretariat, insa printre traducatori e cunoscut – de obicei-, faptul ca cele mai frecvent intalnite sunt interpretariatele simple, adica fara a fi nevoie de stampila : de exemplu intalniri de afaceri intre un roman si un strain sau, de ce nu, intre doua personae din afara tarii noastre, care negociaza in Romania.

Acestea pot fi realizate de orice persoana care cunoaste perfect limba respectiva, incluzand majoritatea domeniilor, intrucat discutiile pot fi din cele mai variate. Anumiti interpreti sunt totusi specializati pe unul/ doua domenii. Cel mai relevant exemplu pentru un interpretariat simplu este cel al unor conferinte internationale pe diferite teme: economie si afaceri, dezvoltare personala si training, drepturile omului, etc.

Call Now Button
× Contact WhatsApp