0733 954 254 contact@euroint.ro

Potrivit Noului Cod Civil, casatoria este uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, in conditiile legii. Acestea din urma sunt clare si fiecare cetatean le poate cunoaste. Conditiile se ingreuneaza putin atunci cand este vorba despre casatoria dintre un cetatean roman si unul strain sau despre casatoria in Romania a doi cetateni straini.

Este vorba bineinteles despre depunerea unor acte in plus si/ sau dupa caz, indeplinirea anumitor proceduri in plus.  Ne vom referi in continuare la cele care implica serviciile unui birou de traduceri.

Astfel, in primul rand, daca actul de identitate al cetateanului strain nu este emis intr-o limba de circulatie internationala sau contine date scrise intr-un alt alfabet decat cel latin, este necesara traducerea legalizata a filei care contine datele de identificare ale cetateanului respectiv.

In al doilea rand, daca sotul de cetatenie straina nu are certificat de nastere multilingv, certificatul va trebui apostilat -sau supralegalizat dupa caz- in tara unde a fost emis si apoi tradus legalizat. Pentru cetatenii straini care au fost casatoriti anterior intr-o alta tara, dovada desfacerii casatoriei trebuie de asemenea apostilata in tara unde a fost eliberata si apoi tradusa legalizat in Romania.

Nu in ultimul rand, exista si o conditie strict pentru persoanele care nu au o misiune diplomatica sau oficiu consular acreditat in Romania. Este vorba de o declaratie pe proprie raspundere data la notar din care sa rezulte ca viitorul sot nu este casatorit si indeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala pentru incheierea casatoriei. La notar, daca cetateanul strain nu cunoaste deloc limba romana sau nu stie sa scrie si sa citeasca in limba romana, va da declaratia in fata notarului insotit de un interpret autorizat pe limba sa oficiala.

Si in sfarsit, in momentul incheierii casatoriei la starea civila, daca unul dintre soti este cetatean strain necunoscator al limbii romane, ofiterul de stare civila si un interpret autorizat vor incheia un proces verbal in care se mentioneaza ca cetateanului strain i s-au adus la cunostinta dispozitiile legii romane privind casatoria.

Bineinteles, daca este vorba despre incheierea casatoriei intre doi cetateni straini, conditiile de mai sus sunt valabile pentru ambii viitori soti.

Call Now Button
× Contact WhatsApp